corbu

Architectural Myths #18: The Free Plan

Like me, you probably first heard about the free plan in connection with this sketch by the man his mother knew as Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Domino House V2 Or maybe it was this 1929 house with a basement. villa savoye basement Let’s take a closer look at that famous plan, free to wriggle around inside its cage. t0108nw9yr6oe7ah POINT #1: Freedom has little meaning when the cage is so accommodating.   The ground floor plan has a 5 x 5 column grid but only 18 out of 25 locations have columns. 15 of those columns are exposed. One is on the periphery, 2 are embedded on the periphery and 1 is next to the chauffeur’s bed. This last one is the only visible internal on-grid column. There’s a total of 32 (> 25) structural supports. Downstairs, the periphery has 16 on-grid columns but within it are 14 off-grid columns and only 5 on-grid. Why do universities make students produce things like this? It’s so wrong. P1040847 In the garage, the missing column and the offset column make it possible for the Savoyes to park a second and a third car. The Savoye family was the first to own a car in the area, and LC included features in the design of the house to accommodate the automobile. Did someone say bourgeoise? b9e33-groundfloorplan As an marketing/cashflow thing, it makes good sense for an architect to contrive a plan and a structure to show the nouveau riche how to spend their money. corbu POINT #2: The free plan is free to to be determined by other things.   b9e33-groundfloorplan The entire upper floor of the house has become a porte cochére and thus a very expensive way to shelter a drop-off zone. Nevertheless, curving the hallway wall does make life easier for the chauffeur. The curve of that hallway wall is famously determined by the turning circle of a 1927 Citroën – that’ll be the B14 then. Or was it? What we do know is the following. citrohan

Le Corbusier chose the name Citrohan when he was searching for a sponsor to realize this project, and he tried with Citroen. At first it seemed like Citroen was pleased about it, but in the end nothing came out of it.  At the time cars were still considered quite a novelty, which is why Le Corbusier was searching for a car manufacturer since his houses were conceived to be ‘smart’ as cars, and because he had a general thought about cities that involved cars as some kind of ‘saviours’.

The naming is driven by sponsorship as much as admiration. These days we’d call it a “marketing tie-up creating a synergy of brand values”. By 1925, LC had got it right and a certain Gabriel Viosin sponsored LC’s Plan Voisin at the International Exposition of Modern Industrial and Decorative Art. 410x480_2049_1703

One early champion of Voisin autos was Gabriel [Voisin]’s friend, the French architect Charles-Edouard Jeanneret-Gris (more commonly known as “Le Corbusier“). In fact, so enamored was Jeanneret-Gris with Voisin’s advanced engineering and rationalist design philosophy that not only did he own a series of Voisin automobiles, but his seminal Villa Savoie was designed around the turning radius of his Voisin sedan; the first house designed with a carport. Jeanneret-Gris also designed the door handles and other trim pieces for his friend Voisin. 

We don’t know if the Savoye’s owned a 1927 Citroën – or a Voisin for that matter. But if we assume a kernel of truth in the turning circle story, parking was not “straight forward” as we say in English.

PARKING This next photo shows a 6-cylinder C11 Voisin sedan. If you follow this link you’ll learn why this is a Voisin and not a Citroën. It may even belong to LC himself. The photo is obviously staged – looking at the front wheels – the driver’s not making much of an effort to turn. Or maybe he’s just trying to avoid that cheeky column in the driveway? Either way,

vaumm-le-corbusier-mies-van-der-rohe-jirafa-voisin-oma-kolhaas-00

a Voisin was the auto of choice when one wanted to show off not only ones means for being able to afford such an expensive vehicle, but also to demonstrate ones intellect, sophistication and individuality. 

CONCLUSION: The hallway wall curve may or may not be determined by the turning circle of some automobile but the basic configuration of the plan is an attempt to fuse automobile and house into a total upmarket consumer package.

POINT #3: The plan doesn’t know what to do with its new freedom. The plan is quite human. Once freed, the first thing it does is tell the structure where to go. savoye4 vstable Observe, in the above two photographs, how the structural grid has been compromised to bridge over the front door that simply must be placed symmetrically? This newly contrived arrangement becomes the grid for the columns supporting the axial ramp. I’m sure much academic airtime has been spent explaining how this bridge “bridges” between exterior space and interior space but my point is that, here, it’s the plan that’s now pushing the structure around. Suddenly now the plan is free, it’s the structure that’s oppressed. Horizontally, this 5:3:2:3:5 grid works better the full length of the house, apart from upstairs in the living room that has to be seen to be precisely three structural bays. The column forcibly displaced from in front of the entrance now reappears in the living room at the far left of this photo, embedded in the wall. savsal02l This column – the closest one on the right – is supported by the beam bridging the columns moved out of the way to make way for the entrance and ramp downstairs. Now you know what to look for, you can see this contrivance in this photo. 0133 Messy. LC’s genius was clearly not planning or structure.

POINT #3:  The only thing the plan does with its new freedom is represent it.  b9e33-groundfloorplan Again, this is a human trait, but not one of our better ones. Those two columns remain in the driveway to show us how independent the plan is. [The turning circle story is disingenuous – you don’t pull back a wall to leave a column in the way. It’s like those movies that are “based on a true story”.] The position of the wall is as much a result of the position of the column as it ever was. It’s like a messy divorce where both parties pretend to be doing just fine without each other. columns Let’s go inside!  See that column next to the double bed? It would make for a better plan and probably structure if the new column grid that accommodates the entrance and ramp continued for this one last bay. Let’s go upstairs and see if this proposed improvement would have made much difference. savoye-corbusier-1928-31 Nope. The downstairs column would appear one bay closer to the master bed where Mme may appreciate almost as much as the chauffeur. inter 7 The most likely reason this column is where it is on both floors is that it’s visible from the outside. It’s effectively external. See? 04_0004112_0 As long as the driver keeps his curtains open, the grid is evident. villa_savoye Notwithstanding, the master bedroom and bathroom are where the representation of freedom is most apparent. Walls could just as easily have accommodated the columns rather than ornamentally skirting around them. True, the columns do make a nice niche for the bed – not that that helped Mme sleep any better.

The column closest to the bathroom appears downstairs at the foot of the bed of the head maid. This too is messy. I doubt LC spent much time thinking about the architectural experiences of servants. The design phase of VS was lengthy – the Savoyes were in no hurry. My best guess is LC couldn’t be bothered to properly resolve the downstairs rooms. Maybe fees were drying up. Maybe LC submitted a fee proposal to fix it and Monsieur Pierre said “Don’t bother – just leave it as it is.” These things happen.

POINT #4: Too much freedom is not a good thing. This house just keeps on giving! In this next photo, the boiler flue is next to what must have been the warmest radiator in the house. In the same way as the walls broke free from the tyranny of structure, the flue broke free from the tyranny of walls. In the middle of the photo is a soil vent pipe (SVP a.k.a. DWP) that has also broken free from the tyranny of walls. However, it can’t escape being linked to the two toilets directly above it. Let’s hope it never does.

18Savoye-IntStairs-2 POINT #5: Freedom without the freedom to move is not freedom.   Back in the chauffeur’s room, I noticed for the first time that bed tucked behind the double bed. [Who’s it for? A sixth staff member? A child? An elderly parent?] Rene Burri‘s 1959 photo shows the chauffeur’s room partitioned.

PAR163118

Former chauffeur’s room on the ground floor. 1959. © Rene Burri/Magnum Photos

This next photo showing the same windows has some boxing/partition not apparent from the outside. Untitled

Also, there now seems to be a door connecting the chauffeur’s room and laundry room. This door isn’t original but nobody cares because it helps shift tourists through the place faster and so keep the Corbusier industry alive.

villa_savoye

POINT #6: The plan is never that free.  Moving away and on from VS, this next plan is derived from the structural, constructional and social dictates of its time.

bear wood plan

And so is this next plan next plan, but in a different time. philip-johnson-glass-house-floor-plan-hd-wallpaper-pictures-top-home-apartments-photo-modern-glass-house-plans

Socially, this house is equivalent to the reception wing to the right of the Victorian mansion above. It’s purely for show. The bathroom is still positioned in the traditional place close to the entrance, its door pointing discreetly away from the living and dining areas, yet convenient to where the bed is. Everything in this room is locked into compositional balance, the centre of which is the living area, the centre of which is the on-axis coffee table, the centre of which is the ashtray.

67859281

POINT #7: Freedom is what you make it.  Unfortunately, one man’s freedom is another man’s tyranny. Given a choice, a Japanese person would prefer to have their reception room at the end of some multi-cornered corridor leading “deep into” the house as a sign of respect. An Arab would prefer the reception room as close as possible to the front door or, ideally, separately accessible from the outside. Given a choice, many Russians would prefer a separate kitchen to a separate bedroom,

posle but a separate bedroom is also good.

Where rooms go is a matter of cultural preference as much as anything else, and that preference is subject to change. This next image is of what, in the UK, is known as a “through-lounge”.

55541_HOP1000431_IMG_01_0000

The room at the front of the house used to be called just that – the “front room” – and it was the reception room, the parlour. Pressure on space and the decline of receiving visitors as a way to spend one’s weekends meant these underused spaces came to be joined to the more “lived-in” parts of the house. This usually has the opposite effect of “hollowing out” the house as activity shifts to the (old) front and (new) rear where it’s most pleasant to be. The “through-lounge+kitchen extension” is a typical first job for many architects and, as such, they’re generally overcooked. This is not a bad thing for the architects.

Pawson_House_1994_01

In the 1980s, the plan became less a matter of cultural preference and more a matter of personal preference with the real-estate phenomenon of lofts. The idea was that you would buy some disused industrial warehouse space and live in it largely as you found it.

001065

Thirty years on, even without there being any walls, the selection and arrangement of furniture can once more determine a plan at least as rigid as determined as one created by structural walls.

The loft “phenomenon” also led to the phenomenon of shell apartments that purchasers were expected to “fit out” however they wished. Some were more shell than others.

This led to completely arbitrary plans being inserted into whatever volume of self-supporting space one could afford.

Maintaining the “feel” of a loft while providing the features of modern apartment plans is an architectural genre in itself. What it comes down to is an ordinary apartment having little or no corridor space, and a large living area with an exposed column or two.

The plan can be anything. It doesn’t matter. It has become as inconsequential as the partitions in an office tower. With a few communal catering and spa facilities in the core, what we see below might well be the apartment building of the future. low-plan POINT #8: Freedom is an illusion.  In this post I wrote of an approach to freer planning that I noticed in the plan of one of Kazuo Shinohara’s houses.

uehara upperuehara free plan

See how the wall dividing the house vertically is not aligned with the window openings as implied by the plan? See how that wall makes a path with added headroom around that angled column? These are things the plan has freedom to do, and it uses that freedom to do them.  This isn’t a representation of freedom. It is adapting to circumstances. The structure is doing what structure does – creating an enclosure – albeit rather uncompromisingly so. The plan exists only to make that enclosure liveable. The plan is not the generator. It deals with any given situation as best it can. The Existentialist perspective is that the freedom to make choices and to take responsibility for them is the only freedom there is. The plan is thus condemned to be free. 

6 thoughts on “Architectural Myths #18: The Free Plan

  1. ASHLINE GEEVER

    hey guys… i’m an architecture student..
    we are asked to make the model of villa savoye.,but we have’nt got the dimensions yet..
    if there is anyone who could help us in this situation , please let us know.

    Reply
    1. Graham McKay Post author

      Hello. I managed to find this example in feet and inches. I can’t verify it however. The plans as published in The Complete Works (Vol.II) [as built, more or less] do have some metric measurements however. Good luck with it. The column positions are a nightmare!

      Reply
  2. Luis

    Nicely done analysis. I’ve always been fascinated by the structural grid of Savoye. I’ve always taken his idea of the free plan to be consciously what you seem to be criticising (if I’m reading this correctly). Internal partitioning and space making is liberated from the structural determination but also conversely structural element become spatially significant. In that sense I don’t take Johnson’s glass house as being a free plan but an open plan since the structure isn’t playing an active role in the interior space. I think that entry sequence with the columns at Savoye is amazing and consciously constructed as a dialogue between free plan and structural manipulation. Note that the column on the left of the ramp (as you face it) is the only square one in the building. It answers the square corner (where the other column would be) and delineates a ‘carved plane’ that frames the ramp. I don’t think this is accidental. Yes, contrived and maybe all a bit too much about spatial and formal signifiers but this is what his work is about and what postmodernists didn’t get about modernist architecture. It wasn’t neutral, absent of meaning or lacking in symbols. It was a new language – perhaps too new – but I think something that was historically necessary. Whether one likes it or not – I don’t know, I think there is a lot of leeway in this language, from Kahn to Scharoun to Aalto to Terragni. Its ‘replacement’ by pasted on and flattened ionic columns of the 1970s and 1980s was a step backwards.
    Looking forward to reading more.
    Best,
    Luis

    Reply
  3. Mohamed

    This is the first article I read from this website and I feel that I am going to like it. In my architecture school it seems everyone is crazy about LC but I can’t really see what all this is about.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s