Tag Archives: double-loaded corridor

Detective Story

Sunday, May 28, 8:00 am: I publish a post titled The Piano and The Double-Sided Apartment and refer to this next plan as “an embryo unité d’habitations.” I go on to say that, “the overall intention, the end apartments with their different orientation, the way the elevator lobby has been accommodated, and the lax attitude towards fire escape all suggest the hand of Le Corbusier but whether firsthand or secondhand I don’t know.”

unite

I still don’t – all lines of enquiry turned up nothing. A trusted source [Merci!] informed me an authoritative source had doubted the plans were by Le Corbusier. This alone was strong proof they weren’t.

In the same post, I also made reference to the following plans from the Cité Frais Vallon project because of their similarly stacked stairs. Their architect was also unknown.

Frais-Vallon

12:45 pm: I receive intelligence from Det. Daniel.

facebook

15:30 pm: I learn Devin worked with Fernand Pouillon on the 1955 Quartier du Vieux-Port project, thus locating him in Marseille shortly after the completion of Le Corbusier’s first Unité d’Habitation.

20:45 pm: For now I have only circumstantial evidence, but comparing both plans leads me to suspect André Devin as author of both.

  • The pairing of apartments over three levels and the stacking of stairs on both sides of a corridor is common to both.
  • The space used to cross over/under the corridor is the only circulation space within the mystery plans and also in the larger floor of the Frais Vallon double-sided apartment. Apart from these two examples, I’ve never seen this done before and I don’t think it’s a coincidence.
  • Both projects attempt to create a plan with the advantages of Le Corbusier’s Unité but without its faults. The person who devised these plans has obviously studied the Unité closely and , in the mystery plans, judging by the contrived end apartments and how other problems such as the secondary fire escape stair are solved in similar manner, is clearly an admirer. This is part of the Frais Vallon project with which André Devin’s name is linked.

IMG_1990
After Le Corbusier’s Marseille Unité, there was a 1950s fashion for towers with a similar treatment for the apartments at one end (and, as part of the same thing, ingoring any possible benefit additional windows may have provided). Fernand Pouillon did so in 1958 at Le Point de Jour in Billancourt. London County Council did so in 1955 with the Loughborough Estate in Brixton.

  • Frais Vallon has pilotis, though not as hefty as LC’s.
  • The fact Devin worked on housing projects with Fernand Pouillon suggests a comradely familiarity with 1920’s Soviet housing proposals such as the STROIKOM team’s 1928 Type E apartments and their stacked stairs leading to apartments up/down from one side of a corridor space. [c.f. 1928: The Types Study.]

Let’s take a closer look at those plans.

img3012 copy

The top half of these plans is the rear half of Devin’s. Mirroring the right plan about the corridor gives us the corridor level of the Frais Vallon plan. We’re looking at some sort of basic principle.

10:01 pm

André Devin is almost certainly the architect of Cité Frais Vallon but there was still nothing linking it to the mystery plan – until this next. The floor plate size is the same. The apartment layouts may be different but their disposition has been contrived to produce building elevations with exactly the same intent. We saw what they looked like just above.

Ultimately, the clever arrangement of double-sided apartments wasn’t used in the towers but for the nearby low-rise blocks. The stacked staircases that had been in the corridors now lead off private entry halls along with two bedrooms linked to the remainder of the apartment above/below. 

217__h=x_021bal4B

The severe treatment of the elevations brings to mind the Nikolsky team’s entry for the 1927 competition,

but, with low-cost housing, there’s little else other than the position of windows to work with. At first I thought the gratuitous checkerboard was a precursor to today’s gratuitously shuffly window but there’s nothing gratuitous about these facades.

2969475151_1_3_m9LUnMY3.jpg

One thing my years of detective work has taught me is try to get into the mind of the architect. Anything that strikes me as odd is likely to have a logic behind it. With the far facade in the photograph above, the top and bottom rows of horizontal windows are curious, and so are the obsessively paired windows inbetween. “Did someone say Horizontal Windows?” The windows top and bottom do a little Villa Savoye thing and the windows in the middle are paired to emphasize the column structure.

VS.jpg

• • •

This is where the case stands right now. André Devin is a person of interest I believe can help with my enquiries.

no-photo-availiable

Tuesday, May 30

Before that investigation can be closed, another must begin to see if this low-rise configuration – whoever’s responsible – really can’t be improved upon.

  1. Spanning the corridor with necessary circulation spaces is brilliant, but also doing it with general storage rooms seems a bit too easy.
  2. The one-bedroom apartment does not seem part of an integrated solution.
  3. There are shafts next to the bathrooms on all floors, and also on both sides of the corridor alongside the staircases (but it is not clear why).
  4. It is difficult to imagine how furniture would be arranged in the long living areas.
  5. As with many configurations of this type, it is taken for granted that bathrooms will have mechanical ventilation and artificial light. Strictly speaking, this isn’t a fault since doing without both wasn’t a problem the design set out to solve.
  6. Nowadays, a kitchen/dining/living room or dining/living area are more common than an eat-in kitchen with the extra space and window it requires. This is also not a fault. The plans are just a product of their time, and probably place too.

Frais-Vallon

  • It’s easy to take away the incongruous one-bedroom apartment and provide two more bedrooms for two more apartments but this is something the architect would have known was possible.
  • Those extra bedrooms would need their own bathroom which would need to stack with the ones above and below. (Whatever’s in those hallway cupboards can go somewhere else.)
  • Those bathrooms are also going to need a shaft, ideally accessible from the corridor, but we need to go upstairs first and find out what’s going on up there.
  • The kitchen/dining/living area has to fit in the same area as two bedrooms and a bathroom, and the kitchen needs to share a shaft.
  • The large central storage cupboard isn’t essential but I don’t think anyone wanting a four-bedroom apartment would sacrifice a large storage cupboard for an interesting little alcove where the stairs enter the living area.

The main challenge was to find an alternative use for this space that doesn’t involve shafts, and that also keeps the stair landings overlapping the circulation space.

My first attempt was clearly flawed. It still had the large storage rooms adjacent to the stairs (plus understairs storage on the lower level) plus more storage cupboards next to the bedroom. So, rather than fight the corridor I decided to accept its difficult “crossover” space and stretch the apartments away from it, creating gaps and voids for daylight, ventilation and internal views.

Converting a flaw into real advantages is different from making a flaw into an architectural feature. The real disadvantage is increased external wall area. I can’t see any way around this. If one wants the real advantages of real windows then one has to accept an increased area of real external walls. Otherwise, one is stuck with mechanical ventilation, artificial light and representations of [a.k.a. “a sense of”] exterior space.

virtual_balcony

grahammckay.jpeg

Anyway, this idea didn’t spring from nowhere. It’s a development of Stacey from one of misfits’ first posts, and incorporating the concerns mentioned in Plan B, one of the more recent, in which I say it might be a good idea to make apartment dwellers more aware of sharing a building with others.

  1. Small kitchen windows and staircase windows overlook the triple-height space of the access level,
  2. High bathroom windows open onto this same space, and
  3. The internal passageway becomes a bridge overlooking the triple-height space of the access corridor on one side, with a small ‘internal’ balcony (laundry drying?) overlooking the access level on the other side.

Basically, the building volume “saved” by only having one corridor per three floors has been externalized to become a type of communal space mostly appreciated from inside the apartments. It may not be as cheap to construct as SANAA‘s value-added alleyways, but it seems to me to give more back to more people and generally be a more positive way forward for buildings too.

This is not architecture – for architecture is in decline, seemingly terminal. This is a building, and buildings still have life left in them.

This slideshow requires JavaScript.

I still need to find a place for the washing machine.

• • •

Today’s Guardian carries a story on how the LEGO company reinvented itself. I would just like to say that this is totally coincidental, and that I have never received money from the LEGO company for this post’s header image or any  inadvertent advertisement.  

The Big Brush

The Big Brush is the practice of treating apartment housing as 20-25 metre wide lines drawn across a site 3D. The 20-25 metres comes from the 10–12 metre maximum depth for a habitable room backed by a non-habitable room plus an extra 2 metres for a double-loaded corridor. Here’s Mies van der Rohe’s Lafayette Apartments. Detroit, 1956.

Lafayette tower

Here’s SOM’s Lake Meadow. Chicago, 1961. These plans are from that wonderful site, housing prototypes.org.

lake-mead-typ-plan_03BThe Big Brush is a winning formula and difficult to improve upon. Here’s an example from Dublin in 2001. Pay no attention to the second entrance lobby on the first floor. The drawing doesn’t appear to have been checked by anyone.

H000BIVW

Nevertheless, blocks configured like this can look rather samey

SKOREA

and the corridors can be a bit gloomy.

unite-berlin-innen

One solution is to combine short blocks to make A New Shape.

building-design-and-construction-systems-linear-organizational-patterns-8

Remember Frank Gehry Beekman Tower?

Beekman-Tower-1

Here’s a plan of levels 9-22.

“Geez, Frankie, for a supposedly luxury development, those internal corner apartments are f**king nasty!”

Especially M0F and M0G.

“Couldn’t you, with your infinite knowledge, wisdom and benevolence, have combined them into a possibly okay 1-bed apartment?”

From this plan, it’s clear Gehry was just the window dresser. Sure, people can see some sky as they wait for the elevator but the developer knows exactly how much that window is costing. This is another quietly ruthless building. It obviously fulfils some kind of housing need but that aspect of its existence receives no coverage. It’s not the kind of thing an office puts in a press release. It’s innovation is superficial. Window dressing is, sadly, all too accurate.

All that mediacized windy-effect curviness does nothing for the occupants – especially those poor internal corner people. In passing, out of twenty apartments, there is 1 x 2-bed apartment, 12 x 1-bed apartments and 7 x studio apartments. None are any nicer than they need to be. “Architecture” exists in a different dimension, a parallel universe. The reluctance of traditional media outlets to say or publish anything in the form of criticism is deeply disturbing.

To summarise. The Big Brush lets you paint in lines,

H000BIVW

around corners,

dezeen_Hayrack-Apartments-by-OFIS-Arhitekti_10

in curves [one from the personal archive!],

1 FLOOR

make shapes,

honeycomb,

Layout_Plan_of_3_Phases_of_Amanora_Future_Towers

or any random squiggle you like. This next one’s that easily-excited shapeist Oscar Niemeyer’s bootylicious Copan building.

It’s true – there’s no visible advertising in Sao Paulo!

But just look at that unexploited roof space! Whether Pune or New York, we know what to do with that!

mvrdv-future_towers_03

Here’s a newish twist! The monetised roof space that is the terraces and balconies, is made to appear as a twisted wall instead of a terraced roof. It’s a brilliant way of disguising a truncated courtyard block. This excellent image is from the website of Allesandro Ronfini.

w57-15

Here’s a plan. Dits.

w57-9

It’s actually a bit of an untruth to say all residents have a view of the Hudson River, but this plan is the hardcore application of tried-and-tested property development principles. It’s a predictable shame all the attention will be diverted to the “let-the-roof-be-a-roof” roof.

big-w57-tops-out-construction-designboom-01

There’s some more recent pics here.

BIG does have a history of playing down The Big Brush and why not? There’s no need to destroy one’s image as a creative. Developers instinctively understand The Big Brush anyway for anything else is lower return on investment. When Bjarke Ingels says Yes Is More, he’s showing developers he gets it. The real art is is to disguise the strategic commercialism underlying it. This isn’t criticism. As I’ve said, “the history of architecture is full of buildings that got built because the numbers stacked up”. Most of those buildings are famous for the wrong reasons. Let’s check BIG’s back catalogue for The Big Brush! This is the World Village of Women Sports 2009. The above W57 project doesn’t seem such a surprise now.

big_world_village_of_women_sports_01

BIG take The Big Brush to its logical extreme is Yes is More, ever escalating.

If you believe BIG, The Big Brush is the solution to social housing, transportation problems and entertainment voids. As long as buildings have to be built on ground, it can’t get any more extreme. Here’s where MVRDV step up to the plate.

Technically, this isn’t The Big Brush as there’s only one double-loaded corridor at the top where the width finally permits. It’s A Small Brush, in mid-air, extruded.

concept-image-6-large

You can find a full set of plans in the current issue of MARK magazine.

rotterdam market mark

This next photo hints at exciting new property development possibilities once people such as that mother (not to mention the child) think of this as normal. =(

Untitled 2Other rooms on the other side of this double-sided apartment face a conventional outside but here we have a quasi-public space being used to add value. The Big Brush no longer has to have outdoors on both sides. This moves it on a bit from BIG’s so-yesterday perimeter block monetizations premised on two outsides. What we used to know as space-enclosing walls is now money-earning real estate. Respect, MVRDV.

Rather than merely enclosing space, walls have been monetised.  Rather, why not exploit the structure that encloses the space to exploit the property? Brilliant! Why didn’t we think of this before? Why has nobody called it for what it is?

Shopping malls are good candidates for this sort of development. Any atrium could just be extended up a few storeys and the view from it monetised.

Dubai-Mall

Airports.

Dubai Airport, United Arab Emirates

Hotel lobbies.

36-main-_0141_MarriottMarqu

Railway stations.

New-Delhi-Railway-Station_lightboxA_918x612_Ministry-of-Railways

This could be be the final nail in the coffin for Modern Architecture and that schtick about “internal space” as the new subject of architecture. Space was only ever just poor mans’ land anyway not that we weren’t grateful to own a few square metres of it. Now that any large space with a bit of activity can be marketed as a value-adding view, the agenda for architecture this century might be about the monetisation of the enclosing elements themselves.

I have a lot of respect for large global commercial architecture enterprises such BIG and MVRDV. They continue to invent and develop new ways to exploit property space and now, it seems, building elements to secure profits and prestige for their clients and themselves.